Sport är en rolig och hälsosam fritidsaktivitet för många människor. Flickor och kvinnor som deltar i sport är inget nytt fenomen. Men nu, när det finns en ökande andel kvinnliga idrottare, ägnas ökad uppmärksamhet åt skillnader i hur män och kvinnor behandlas i idrottsvärlden. Under 2000-talet har flickor och kvinnor mycket fler möjligheter att delta i sport än tidigare generationer. Men det finns fortfarande en långvarig uppfattning att kvinnors sport inte är lika intressant som deras manliga motsvarigheter. Så sportevenemang får mindre täckning i media och täckningen de får ofta är lägre kvalitet med lägre produktionsvärden. I allmänhet inkluderar täckning av kvinnors sport på tv-nätverk färre täcknings timmar men också färre kameravinklar och spännande bilder.

Kanske är det förståeligt att mer populära sporterna kan få fler sponsorer och mer ekonomiskt stöd än mindre kända sporter. Ändå tjänar damlag mindre pengar än herrlag i så gott som alla idrottsgrenar. Löneskillnaderna mellan könen finns i alla sporter och i alla länder, inklusive Sverige. I populära sporter som fotboll och tennis tjänar manliga idrottare från 15 procent till 100 procent mer än kvinnliga idrottare.

För professionella idrottare är idrott hur de försörjer sig. Förutom att få betalt för att vara medlem i ett professionellt team kan stjärna idrottare tjäna mycket pengar genom att göra reklam och produktkampanjer. Faktum är att inkomst från reklam är viktigt för sport på alla nivåer. Dessutom nämns kvinnliga idrottares ålder, utseende och civilstånd mycket oftare än för manliga idrottare. Dessutom kallade sportkommentatorer kvinnliga idrottare för flickor betydligt oftare än manliga idrottare kallades för pojkar. Det faktum att majoriteten av sportjournalister är män kan vara en källa till omedveten diskriminering.

Olympiska spelen

Olympiska spelen
Olympiska spelen

Kvinnor har tävlat i de olympiska spelen sedan 1900. De har dock inte haft paritet med manliga deltagare. Vid de olympiska spelen 1900 var de enda sporterna som var tillgängliga för kvinnliga idrottare tennis och golf, även om kvinnor var tillåtna som medlemmar i seglingslag. Sakta men säkert under 1900-talet tillkom allt fler kvinnors evenemang till de olympiska spelen. Konståkning, simning, volleyboll och cykling är några av de mest populära. Brottning, tyngdlyftning och boxning är några av 2000-talets tillägg till de olympiska spelen.

Ett urval av anmärkningsvärda kvinnliga idrottare

Den amerikanska tennisspelare Serena Williams är världsberömd. Bland hennes prestationer är 23 Grand Slam-segrar. Som en av de mest ikoniska idrottarna i världen har Serena Williams använt sin berömmelse för att bekämpa rasism och sexism. Hon har faktiskt fått många utmärkelser för sin aktivism såväl som för sin tenniskarriär. Många barn ser henne som en förebild. Det tyskfödda barnet till libanesiska invandrare, Zeina Nassar, har visat att kvinnor som bär hijab kan vara framgångsrika boxare. Till stor del på grund av hennes activism tillåter både tyska amatör box föreningen och International Boxing Association (det internationella amatör boxningsförbundet) nu kvinnliga boxare att ha på sig hijab när de tävlar. Hon är till och med en global ambassadör för Nikes Pro Hijab-kampanj. Nadia Nadim, den afghanska födda danska fotbollsspelaren, började spela efter att hennes familj flydde från Afghanistan till Danmark. Hon tävlar med Danmarks kvinnliga fotbollslandslag samtidigt som hon spelar professionellt för Racing Louisville fotbollsklubb i USA.