I Sverige har man en väldigt stark fotbollskultur. Det blev man verkligen varse om under sommaren 2018 när svenska landslaget gjorde sitt bästa världsmästerskap sedan det legendariska VM-94. Helt plötsligt hejade man på ett lag för att de skulle vinna och inte för att förlora. Det blev ingen vinst tyvärr, och inte heller någon medalj men en bragd som tände nytt hopp i fotbolls-Sverige.

1904 bildades det svenska fotbollsförbundet, och i samband med det även det första svenska landslaget. Trots det stora inhemska intresset för fotboll så har inte Sverige hävdat sig allt för mycket på de internationella mästerskapen. Det finns några OS-medaljer i bagaget som förvärvades mellan 40-och 50-talet, men förutom det så är det som tidigare nämnt bara VM-94 som är värt att lägga på minnet. Sverige vann VM-brons efter en 4–0 match mot Bulgarien och är än idag det som anses det största som hänt fotbolls-Sverige. Thomas Ravelli utsågs också till mästerskapets bäste målvakt, och hans straffräddning i matchen mot Rumänien utsågs 2001 som ”tidernas idrottsögonblick” i Sverige. Tack vare sina framgångar som målvakt är Ravelli än idag en folkkär profil och ses ofta i svensk media. 2014 blev han därför inbjuden att delta i SVT:s populära program ”Mästarnas Mästare” där pensionerade idrottsprofiler tävlar emot varandra. Ravelli vann sin säsong, och gjorde även en favorit i repris när han vann kanal5s program ”Superstars” som hade liknande upplägg som ”Mästarnas Mästare”. Men det är inte bara Ravelli som har varit framstående inom svensk herrfotboll. Det finns ju i alla fall en stjärna till, den största utav dem alla. Zlatan Ibrahimovic. Sveriges starkast lysande stjärna på fotbollshimlen. Han från Rosengård i Malmö som har inspirerat en hel nation med sin bollkontroll, dribblingar och med sina mål. Han som haft framgångar med alla de stora klubbarna som Juventus, Inter Milan, Barcelona, Manchester United med flera. Idag 2018 spelar Zlatan Ibrahimovic för LA Galaxy i USA. Han är dessutom mycket mer än en fotbollsspelare, han är ett varumärke. Man har kunnat se honom i flertal populära kampanjer som rullats ut av bland annat av Volvo, Vitamin Well och FN. Han har släppt sin egen parfym och en egen klädkollektion som har slått förförsäljningsrekord. Tillsammans med David Lagercrantz så han också släppt en självbiografi ”Jag är Zlatan”. Dessutom äger Zlatan flera fastigheter i Stockholm, ett i Åre och skulle han tröttna på att bo hemma i Sverige har han även fastigheter i Dubai och New York.

Pia Sundhage

kvinnliga fotbollslag är också populära i Sverige
kvinnliga fotbollslag är också populära i Sverige

Fotboll är inte bara stort på herrsidan, utan Sverige har även duktiga damlag som ofta skördat framgångar. Sverige hade sitt första damlag på 1960-talet har i modern tid alltid legat högt på rankningen för lag i Europa. På damsidan har man tagit har man tagit guld i EM och flera andra placeringar. Man har även tagit medaljer i världsmästerskapen i fotboll för damer. Den mest framstående profilen inom svensk damfotboll är Pia Sundhage. Tillsammans med sitt lag Jitex BK vann hon SM-guld fyra gånger och svenska cupen två gånger. Sedan hon inte längre var aktiv som spelare har Sundhage haft stora framgångar som tränare. Hon har varit förbundskapten för USA:s landslag och under hennes ledarskap tog laget ett OS-guld. Mellan 2012–2017 så har Pia Sundhage varit huvudtränare för det svenska damlandslaget. Tack vare hennes framgångar har hon inspirerat generationer av tjejer och allmänheten att intressera sig för svensk damfotboll. För det har hon har hedrats med pris som ”Årets Göteborgare”.