Världsfotbollsförbundet FIFA bildades 1904. Eftersom de olympiska spelen bara var till för amatörer så planerade FIFA en världsturnering som var öppen för alla. Både proffs och amatörer. Tanken var att denna turnering skulle ske i maj 1930. Det blev Uruguay som blev det land som skulle arrangera det hela. 16 länder skulle få delta enligt FIFA. En del länder föll ifrån på grund av de stora avstånden. Så det blev allt som allt 13 länder kvar. Uruguay som vunnit OS-guld både 1924 och 1928 var en av favoriten i slutspelen.

VM-spelen

Öppningsmatchen blev mellan Frankrike och Mexiko där Frankrike vann med 4-1. Fransmannen Lucien Laurent satte det första målet i VM historien och argentinaren Guillermo Stábile blev skyttekung med sina åtta mål. Turneringen slutade med att Uruguay tog hem VM titeln och besegrade Argentina med 4-2. Nämnas kan att Uruguay själva tog ut sina spelare till sitt landslag. Det andra världsmästerskapet arrangerades 1934 och det gjordes av Italien. Här blev det full pott med 16 länder som deltog. Det blev också första gången som man ordnade kvalmatcher och man införde också för första gången direkt utslagning utan gruppspel. I denna andra VM-turnering var det Italien som tog hem segern.

Frankrike och Mexiko
Frankrike och Mexiko

Tjeckoslovakien tog andra plats och Tyskland knep brons. Sverige deltog också här för första gången och blev utslagna av Tyskland i kvartsfinal. Världsmästerskapet 1938 som var det tredje i ordningen spelades i Frankrike. Upplägget var detsamma som för 4 år sedan men nu blev det bara 15 lag istället för 16. Sverige fick här gå direkt in i kvartsfinalen vilket var följden av att de bara blev 15 lag. Här besegrade Sverige Kuba med 8-0. Sverige kunde ha tagit brons men förlorade den matchen mot Brasilien med 2-4. Det blev än en gång Italien som tog hem VM titeln igen. Efter andra världskrigen år 1950 var det Brasiliens tur att arrangera turneringen. Den fjärde i ordningen. Här var det endast 13 lag som deltog. Här hade Sverige ett mycket bra lag och kunde därmed ta hem brons platsen i slutspelet. Brasilien spelade ju på hemmaplan och hade förväntat sig att vinna då allt gick smärtfritt framåt. Men det gick inte riktigt hem trots allt.De förlorade efter en mycket spännande match mot Uruguay med 2-1. Vilket gjorde att Uruguay tog sitt andra VM medalj. 1954 var det Schweiz tur att hålla i spelen. Detta var den målrikaste turnering som någonsin varit. 140 mål gjordes på 26 matcher. Här var det tyskarna som tog hem segern och Unger fick silver. Det blev Sveriges tur att arrangera VM-spelet år 1958. Här tog Brasilien Guld och Sverige silver. Här vann Brasilien igen och två kom Tjeckoslovakien. Englands tur att hålla spelen år 1966. Det var det år då man började visa matcherna i direksänd TV. Här tog England sitt första guld och Västtyskland tog silver. 1970 hölls mästerskapet i Mexiko. Här tog Brasilien sitt tredje VM guld och Italien silver. Västtyskland tog sitt andra guld år 1974 mot Nederländerna med slutsiffrorna 2-1. Sveriges största framgångar förutom OS-guldet i London 1948 är VM-silvret år 1958 på hemmaplan. VM-bronsen tog de år 1950 och år 1994. OS-bronsen togs år 1924 och år 1952. Janne Andersson är deras förbundskapten sedan hösten 2016.