För den som är intresserad av att träna kampsport så finns det ett stort utbud att välja emellan. En stor fördel med den här typen av sporter är att man dessutom tränar upp både sin styrka och smidighet, samtidigt som man lär sig att försvara sig mot angripare. I den här artikeln kommer vi att ta upp några populära kampsporter som är både roliga och bra för hälsan.

Ju-jutsu

Ju-Jutsu är en mycket vanlig kampsport som har funnits i Sverige i många år. Sporten kommer ursprungligen från Japan och själva namnet betyder ”följsam konst”. Att träna Ju-jutsu har blivit väldigt populärt, delvis på grund av att det handlar mer om att använda sig av smidighet framför råstyrka. Det gör att alla kan bli duktiga på sporten, oavsett storlek eller ålder. Det är också vanligt att man vill lära sig Ju-jutsu för att kunna försvara sig själv, men många väljer också att träna på grund av de hälsofördelar som sporten för med sig. Eftersom Ju-jutsu har blivit så vanlig i Sverige finns det gott om klubbar där man kan träna på både lägre och högre nivå.

MMA

Mixed Martial Arts (MMA)
Mixed Martial Arts (MMA)

MMA eller Mixed Martial arts som sporten heter, har fått mycket uppmärksamhet i både tidningar och tv. Det anordnas dessutom stora matcher och andra populära evenemang inom MMA som ofta lockar besökare från hela världen. I MMA använder man sig av olika typer av sparkar och slag för att vinna över sin motståndare. Det finns dock strikta regler kring hur man får bete sig inom sporten. Att nypa eller slå någon i den bakre delen av huvudet är totalt förbjudet. I Sverige har vi flera kända MMA-profiler, till exempel  Alexander Gustafsson som kallar sig ”The Mauler” och Jack Hermansson, som även går under namnet ”The Joker”.  I Sverige måste man vara minst 13 år för att få träna MMA, och det finns många regler kring hur träningen för ungdomar bör läggas upp, med tanke på skaderisken. Ungdomar får dessutom inte tävla alls inom sporten, vill man tävla så måste man vänta till man har fyllt 18 år.

Krav Maga

Kampsporten Krav Maga har vuxit sig väldigt populär på kort tid.  Det är en sport som övar upp både reflexer och smidigheten, och träningsformen används även regelbundet inom polisen. Krav Maga kan dock med fördel användas av privatpersoner. Inom Krav Maga får man chansen att öva på mer avancerade tekniker som kan användas vid hot som attacker, stryptagning och liknande. Man får även möjlighet att utveckla både sin fysiska och sin mentala styrka. Det gör att man får en bra allsidig träning och dessutom kan försvara sig även vid mycket plötsliga överfall. Dock är utövare och tränare av sporten noga med att poängtera att man bara ska använda sig av Krav Maga när det verkligen krävs och är helt nödvändigt.

Om man är intresserad av att lära sig mer om Krav Maga eller kanske vill delta på ett träningstillfälle så kan man kontakta en av de träningscenter som finns runt om i landet. Ofta erbjuder de prova-på lektioner och lektioner som riktar sig mot nybörjare.