Therese Alshammar är en framgångsrik simmerska som har haft stor framgång i många olika mästerskap och tävlingar. Under sin karriär har hon vunnit fler än 70 internationella mästerskapsmedaljer och detta gör Therese till den simmerska baserad i Europa som har vunnit flest priser under sin karriär någonsin. Utöver detta har hon dessutom vunnit 3 medaljer i OS och både guld, silver och broms i VM.

Men vi ska skruva tillbaka bandet lite och se hur allting började. Malin Therese Alshammar föddes i förorten Sundbyberg, Stockholm den 26 augusti år 1977. Hennes mor Britt-Marie Smedh var också en svensk simmare som bland annat deltog i Stockholmspolisens IF och Olympiska sommarspelen 1972. Hennes specialitet var dock i motsats till Therese bröstsim. Therese började med att debutera i ryggsim och övergick sedan till frisim och därefter tävlade hon även i fjärilssim. Första gången hon tävlade i europamästerskapen år 1993 tilldelades hon en fjärdeplats på 100 m ryggsim. Detta gjorde att världen började få upp ögonen för denna talangfulla simmerska från Sundbyberg.  Mellan åren 1997-1999 tävlade Therese för University of Nebraska-Lincoln i USA. Därefter flyttade hon till Tyskland för att ta hjälp av tränaren Dirk Lange. Men hon har fortsatt att flytta runt under hela sin karriär och har bott i både London, Autralien och Schweiz för att nämna några ställen. År 2000 var ett mycket bra år för Alshammar där hon simmade på nytt världsrekord på 50 m och 100 m frisim. Hon kom också tvåa efter holländskan Inge de Bruijn i OS som befann sig detta året i Sydney. Senare under sin karriär, närmare bestämt 2016 bestämde sig Therese Alshammar för att inte längre delta i simning på elitnivå. Ett Kortbane-SM i Stockholm på Eriksdalsbadet kom att bli hennes sista tävling på elitnivå där hon hamnade på en andraplats.  Therese Alshammar är dock fortfarande aktiv med en mängd olika projekt. Hon har till exempel öppnat sitt egna klädmärke som hon säljer online. Detta projekt startade eftersom hon känner att marknaden idag saknar snygga och funktionella kläder att bära innan eller efter gymmet. E-handeln är ett samarbete med företaget BrandGlobe som drivs av Tobias Eidem. Målet är att senare utöka sortimentet och även kunna erbjuda flera träningskläder och även produkter för simning.

Priser och andra utmärkelser

Priser och andra utmärkelser
Priser och andra utmärkelser

Under sin framgångsrika karriär har Therese tilldelats en rad utmärkelser och priser. 2000 var ett mycket bra år där hon simmade på både världsrekord och även fick ta emot en del priser för detta. Detta året utsågs hon till vinnare av Victoriastipendiet men även årets kvinnliga idrottare och årets idrottskvinna. År 2011 tilldelades hon både Jerringpriset och Svenska dagbladets guldmedalj. År 2012 fick hon dessutom den hedersfulla H.M Konungens medalj i 8:e storleken för sina insatser.

Valet att avsluta sin tävling på elitnivå drevs framförallt av hennes vilja att kunna spendera mera tid med familjen. Hennes man Johan Wallberg var visserligen hennes tränare och dessutom en väldigt framgångsrik sådan. Men efter att deras son föddes år 2013 kända hon att det var dags att   satsa på någonting nytt. Det tog henne några år fullfölja sitt beslut. Men vi kommer alltid att ha hennes framgångar som påminnelse för hur talangfull hon faktiskt är.