Sverige är inte ett land man bråkar med – i allt fall inte om man räds det svenska kampsportsundret. I och med svensk framgång internationellt har kampsporter över lag vuxit snabbare än någon annan sportgenre i landet. Idrottsförbundet Svenska Budo & Kampsportsförbundet är idag ett av få idrottsförbund som faktiskt ökar, och det ända som har ökat i medlemmar så pass mycket. Idag består föreningen av ganska många fler medlemmar än 44 000, vilket är en fantastisk och uppseendeväckande ökning.

Vad menas då med det svenska kampsportsundret och vad är orsaken till det konstant ökande intresset för kampsport? Svaret är enkelt – 86 mästerskapsmedaljer på den internationella arenan under 2017 och bland dessa, hela 30 stycken glittrande guldmedaljer. Framgångarna har skett övergripande på både den kvinnliga och den manliga sidan. Patricia Axling i thaiboxning och Dennis Ljungqvist i HEMA är väl kanske de tyngsta namnen från 2017. Precis liksom framgångarna i kampsporter är spridda mellan könen och åldrarna är det även en vid bredd på de olika grenarna i vilka svenskarna levererar gång på gång. Thaiboxning, MMA, BJJ, kyokushin, HEMA, kempo, armbrytning, jujutsu, jodo, kickboxning och aikido – alla grenar som de svenska kampsportarna briljerar. Ytterligare stora namn i kampsportens värld är helt klart Alan Do Nascimento utövare av BJJ, Alexander Gustafsson utövare av MMA, Sara Hägge utövare av kyokushin, Sofia Olofsson utövare av thaiboxning och Fia Reisek stark utövare av armbrytning, alla nominerade eller vinnare i någon av kategorierna i årets Kampsportsgalan. Galan hålla varje år och har snart ägt rum i tio är, på sin vanliga plats i Berns salonger. Där prisas idrottare men också förbund, klubbar och ledare för sina insatser. Sammanlagt finns det tio kategorier att vinna. I varje kategori finns fyra nominerade, med undantag från kategorin ”Folkets pris – guldtsuban” där det finns tio nominerade och ”SB&K:s Hederspris” som i stället ges till en vinnare utsedd av styrelsen för Svenska Budo & Kampsportsförbundet vilket avslöjas under galan.

Flitiga kampsportare och idogt engagemang

thaiboxning
thaiboxning

Att ett så litet land har nått så långt i kampsport och inom så många grenar förvånar många, både utomlands men också inom landets gränser. Trots det är lilla Sverige idag ett av världens mest resultatrika land inom kampsport och det ser inte ut att bli sämre. Utsikterna för framtiden ser goda ut, minst sagt. Duktiga proffs gör att fler intresserar sig av sporten vilket i sin tur gör att flera nya toppar genereras. En guldgod spiral helt enkelt. Nog går det att höja på ögonbrynen när nordliga Svea rike är ledande inom internationellt stora sporter som MMA och thaiboxning. Mycket går nog att tacka skickliga ledare och tränare, idoga utövare och ett klubbengagemang kalla duga. Dessutom är sporterna välkomnande, vilket kanske kan tyckas paradoxalt med en så pass våldsam sport. Faktum är dock att flera som utövar kampsporter, inräknat några av mästarna däribland Alan Do Nascimento, och även tränare och ledare har blivit välkomnade in i idrotterna redan innan de kunde språket. Således är sporten fylld av mångfald vilket medför nytt input och nya synvinklar som kan fungera som en utvecklande framgångsfaktor.