En av Sveriges största idrotter idag är ridsporten. Det har märkts inte minst när det har varit en ryttare som har varit nominerad till Jerringpriset och de har med folkets röster lyckats slå bland annat storheter som Zlatan. Det kanske inte är så konstigt eftersom ridsporten passar både gammal som ung. En annan sak som inte många idrotter kan erbjuda är att oavsett ålder kan man vara med på den nivå som passar en. Det finns många som bara är med i gemenskapen och har en precis lika viktigt roll fast de bara är med i kulisserna. De senaste åren har svenskarna fått se några stora stjärnor som har tagit medalj på större mästerskap och på stora tävlingar runt om i världen.

Malin Baryard-Johnsson

En av dem som slog igenom riktigt stort var Malin Baryard-Johnsson. Det var när hon red in på en maskeradhoppning i Globen som den stora succén var ett faktum. Även om det var mer än en show lyckades hon några månader senare slå igenom stort i sporten, blott 20 år gammal, genom att ta en av Sveriges främsta platser i en Världscupfinal genom tiderna. Vid det här laget var hon rätt okänd för omvärlden även om hon på svenska mark hade hunnit med att ta SM-guld på ponny redan 1989. Inom Europa var hon lite känd sedan ponnytiden när hon 1990 tog ett individuellt guld på EM. På stor häst har hon haft de allra största framgångarna med hästen Butterfly Flip. Tillsammans har de otaliga medaljer från de största mästerskapen med Sveriges lag och individuellt har de rankats som nummer ett i världen och tagit ett brons i Världscupfinalen. Malin har inte bara varit aktiv inom hästvärlden utan har även varit programledare för SVT´s satsning Barbacka. Ett program som handlade om hästar.

ridsporter
ridsporter

Peder Fredricsson

En annan svensk ryttare som de senaste åren har varit den mest framstående är Peder Fredricson. Han började sin karriär inom en annan ridsportgren och redan som 20 åring redan han OS i Barcelona i fälttävlan. Efter hand kom han att gå över till hoppning och idag är han Sveriges bästa ryttare i hoppsporten. Han växte upp i en riktig hästfamilj och även Peders bror Jens har haft framgångar på internationella mästerskap med medalj som största merit. Pappan till de två bröderna Ingvar Fredricson jobbade på den stora nationella ridsportsanläggningen Flyinge under pojkarnas uppväxt. Ser man till framgångar och medaljer har Peder tag två silver på SM, men de största framgångarna ser vi ändå på de stora internationella mästerskapen. På VM och EM har han med det svenska laget tagit silver. Individuellt har han tag ett silver på OS och ett guld på EM vilket gör honom till en av de mest framstående ryttare i Svensk ridsporthistoria. Även om han har hunnit passera 40 år och hade varit veteran inom många andra sporter har han många år kvar inom ridsporten och kan hinna ta många fler medaljer under svensk flagg.