Pingpong, bordtennis eller pingis. Kärt barn har många namn som man brukar säga. Bordtennis gjorde entré i Sverige tidigt, redan på 1890-talet. SM som spelades 1925 blir det första någonsin och därmed börjar sporten att växa. Nästa år skaps Svenska Bordtennisförbundet och bara två år efter det arrangeras VM i bordtennis i Stockholm i vilket elva olika nationer är med och deltar. Sporten är på framgång och växer sakta men säkert i svenskarnas ögon under denna tid. Tidskrifter grundas och allt flera utövare poppar fram som svampar i skogen. Därefter gick det lite upp och lite ner, mestadels upp för Sverige i bordtennisvärlden. Tage Flisberg spelar VM-final 1954 med en åskådarskara på 10 000 vilket är väldigt många för sin tid. 1967 vinner duon Hans Alsér och Kjell Johansson dubbel i världsmästerskapet som hålls i den svenska huvudstaden Även 70-talet hade sin lilla pingisgnista av succé när 18-årige Stellan Bengtsson vinner guld i VM. Fantastiska framgångar, men inget som liknade det som komma skulle. För det är först år 1982, ett år som inte bara alla svenska pingisentusiaster har etsat fast i minnet, utan hela världens pingisfans känner till, som en ung, mycket ung Jan-Ove Waldner stiger ut i rampljuset och uppmärksammas. Han är blott 16 år när han för första gången står i EM-final. J-O Waldner sägs ha kunnat få in 75 backhandslag utan en enda miss redan som sjuåring. Innan tio år fyllda kunde han fixa till forehands-loopar utan några som helst problem. En talang helt enkelt.

J-O Waldner fick hela Sverige att jubla

Svenska bordtennisspelare
Svenska bordtennisspelare

Med talangen J-O Waldner i landslagstruppen tillsammans med Jörgen Persson vinner svenskarna mot kineserna med skrällen 5-0 1989. 1992 seglar J-O Waldner in på planen vid bordtennisbordet och tar hem guldet i VM. Hela Sverige står upp och gormar ut hejarop. Han fortsätter och 1993 tar J-O Waldner sitt första OS-guld. Nu började svenskarnas intresse för pingis att stegra markant. En stjärna har många fans. Ett av de mest minnesvärda mästerskapen ägde rum -97. J-O Waldner blir, efter att ha segrat med, hör och häpna, 7-0 i matcher och 21-o i set, världens bästa bordtennisspelare igen. Utklassning på allra högsta nivå. Sverige landslag är ett starkt lag under 2000-talet. J-O Waldner och Jörgen Persson är oslagbara och laget vinner VM-guld i Kina mot världsnationen själv, som genom tiderna, med få undantag, varit genomgående bäst. Finalen har gått till historien som en final av högsta kvalitet med ett bordtennisspel som sällan skådats. 3-2 slutade den magnifika matchen och Sverige jublade återigen. Hela svenska folket blev J-O med Jan-Ove Waldner. Han fortsatte och spelade OS 2004, då som en 39 år gammal veteran. Ovanligt gammalt för att vara aktiv och samtidigt duktig i pingisvärlden. Att den kultförklarade spelaren gick till semifinal gjorde att Sverige och resten av hela världen bugar djupt för pingisundret. Han är och kommer för alltid att förbli en stjärna.

Idag, 2018, är Kristian Karlsson från Trollhättan helt klart Sveriges bästa pingisspelare. Med EM-silver samt EM-brons, SM-guld tre gånger senast 2018, VM-brons i lagspel och otaliga medaljplatser där många är guldplaceringar i tyska stora och erkända tävlingar. Han rankas som världens 19:de bästa spelare och kan komma att gå hur långt som helst.