Pingpong, bordtennis eller pingis. Kärt barn har många namn som man brukar säga. Bordtennis gjorde entré i Sverige tidigt, redan på 1890-talet. SM som spelades 1925 blir det första någonsin och därmed börjar sporten att växa. Nästa år skaps Svenska Bordtennisförbundet och bara två år efter det arrangeras VM i bordtennis i Stockholm i vilket elva olika nationer är med och deltar. Sporten är på framgång och växer sakta men säkert i svenskarnas ögon under denna tid. Tidskrifter grundas och allt flera utövare poppar fram som svampar i skogen. Därefter gick det lite upp och lite ner, mestadels upp för Sverige i bordtennisvärlden. Tage Flisberg spelar VM-final 1954 med en åskådarskara på 10 000 vilket är väldigt många för sin tid. 1967 vinner duon Hans Alsér och Kjell Johansson dubbel i världsmästerskapet som hålls i den svenska huvudstaden Även 70-talet hade sin lilla pingisgnista av succé när 18-årige Stellan Bengtsson vinner guld i VM. Fantastiska framgångar, men inget som liknade det som komma skulle. För det är först år 1982, ett år som inte bara alla svenska pingisentusiaster har etsat fast i minnet, utan hela världens pingisfans känner till, som en ung, mycket ung Jan-Ove Waldner stiger ut i rampljuset och uppmärksammas. Han är blott 16 år när han för första gången står i EM-final. J-O Waldner sägs ha kunnat få in 75 backhandslag utan en enda miss redan som sjuåring. Innan tio år fyllda kunde han fixa till forehands-loopar utan några som helst problem. En talang helt enkelt.

Svenska bordtennisspelare

J-O Waldner fick hela Sverige att jubla

Med talangen J-O Waldner i landslagstruppen tillsammans med Jörgen Persson vinner svenskarna mot kineserna med skrällen 5-0 1989. 1992 seglar J-O Waldner in på planen vid bordtennisbordet och tar hem guldet i VM. Hela Sverige står upp och gormar ut hejarop. Han fortsätter och 1993 tar J-O Waldner sitt första OS-guld. Nu började svenskarnas intresse för pingis att stegra markant. En stjärna har många fans. Ett av de mest minnesvärda mästerskapen ägde rum -97. J-O Waldner blir, efter att ha segrat med, hör och häpna, 7-0 i matcher och 21-o i set, världens bästa bordtennisspelare igen. Utklassning på allra högsta nivå. Sverige landslag är ett starkt lag under 2000-talet. J-O Waldner och Jörgen Persson är oslagbara och laget vinner VM-guld i Kina mot världsnationen själv, som genom tiderna, med få undantag, varit genomgående bäst. Finalen har gått till historien som en final av högsta kvalitet med ett bordtennisspel som sällan skådats. 3-2 slutade den magnifika matchen och Sverige jublade återigen. Hela svenska folket blev J-O med Jan-Ove Waldner. Han fortsatte och spelade OS 2004, då som en 39 år gammal veteran. Ovanligt gammalt för att vara aktiv och samtidigt duktig i pingisvärlden. Att den kultförklarade spelaren gick till semifinal gjorde att Sverige och resten av hela världen bugar djupt för pingisundret. Han är och kommer för alltid att förbli en stjärna.

J-O Waldner fick hela Sverige att jubla

Idag, 2018, är Kristian Karlsson från Trollhättan helt klart Sveriges bästa pingisspelare. Med EM-silver samt EM-brons, SM-guld tre gånger senast 2018, VM-brons i lagspel och otaliga medaljplatser där många är guldplaceringar i tyska stora och erkända tävlingar. Han rankas som världens 19:de bästa spelare och kan komma att gå hur långt som helst.