Handboll är en relativt stor sport i Sverige. Som allra störst är den i södra Sverige, speciellt i Skåne. Sporten har många regler och utförs genom att två lag möter varandra, de spelar med sju spelare mot sju motspelare. Längden på handbollsmatcherna på både junior och seniornivå är två gånger 30 minuter. Sporten kom till i närheten av 1900-talet i grannlandet i söder, alltså Danmark. Det var först vid 1910 som handbollen blev introducerat i Sverige, individen som gjorde detta i Karlskrona hette Göran Wahlström. Här nedan nämns några av Sveriges kända handbollsspelare.

Handbollsspelarna

Handbollsspelarna
Handbollsspelarna
  • Stefan Lövgren

Denna man har hela 4 guld från EM samt ett guld från VM i sitt bagage. Han är inte längre en aktiv handbollsspelare men han räknas till en av de största inom den svenska handbollen. Förutom gulden med landslaget så har han med sina lag genom åren vunnit fem stycken guld i SM samt vunnit sju stycken tyska mästerskap. Han har även med sitt lag i Kiel tagit en titel i handbollens Champions League. Stefans position när han spelade med landslaget var vänsternia, han var även lagkapten. När han var som allra bäst så kunde han räknas som en av de bästa handbollsspelarna i hela världen.

  • Staffan Olsson

Staffan har under sin karriär representerat 7 olika klubbar, nationella samt internationella klubbar. I bagaget har denna handbollsspelare fyra stycken guld i EM, två stycken guld från VM, ett guld från SM, tre stycken silvermedaljer från OS, ett silver från VM, brons medaljer har han två utav från VM samt fyra guldmedaljer från den tyska ligan. Staffan är inte längre aktiv som spelare men han coachar sedan flera år tillbaka, bland annat har han coachat det svenska seniorlandslaget.

  • Linnéa Claesson

Linnéa är mycket känd i hela sverige, både för sin professionella handbollskarriär och för hennes politiska anda. Hon har spelat i både J- och U-landslag i handboll. Hon har gjort totalt 59 stycken landskamper. När hon spelar så är hon på positionen högernia som anfallare. Dessutom så är Linnéa vänsterhänt. I bagaget har hon ett guld från JVM samt ett guld från UVM. Hon har även spelat som proffs i Danmark innan hon lade sin handbollskarriär på hyllan för att satsa på sin andra karriär. Ett av hennes största politiska kännetecken är att hon står upp för sexuella trakasserier.

  • Isabelle Gulldén

“Bella” är en högerhänt handbollsspelare som spelar anfallare på positionen mittnia. Isabelles speciella talang är hennes utmärkta straffkast skytte. Detta förklarar hon är till viss del beroende på att hennes partner är handbollsmålvakt. Redan år 2007 så debuterade hon i den svenska seniorlandslaget och har efter det varit en given spelare i laget. Isabelle har utsetts till den bästa handbollsspelaren i Sverige vid två tillfällen, efter säsongen som slutade år 2012 samt efter säsongen som slutade år 2014. När hon spelade i Rumänien år 2015 och 2016 så vann hon med laget handbollens Champions League, dessutom så hade hon en personlig utmärkelse då hon landade på plats nummer ett i skytteligan. År 2018 var även ett stort år för “Bella” då hon skrev ett extremt välbetalt kontrakt, på tre år, med ett lag i den franska ligan. Kontraktet ska ha gjort henne till en av hela världens mest välbetalda handbollsproffs, bland de kvinnliga proffsen.