Sverige har genom tiderna haft en rad framgångsrika boxare som vunnit både priser och utmärkelser för sina insatser inom den svenska idrotten. I denna artikel kommer du kunna läsa om några av de mest kända boxarna genom tiderna. Idag finns Sverige fortfarande på kartan som ett land som tränar och levererar än mängd boxningstalanger med stor support från företag och svenska boxningsförbundet.

Kända svenska boxare

Ingemar Johansson är troligtvis den boxare som anses vara den bästa boxaren genom tiderna från Sverige. Ingemar föddes i Göteborg den 22 september 1932. Han var världsmästare i tungviktsboxning mellan åren 1959-1960 och hade en lång och framgångsrik historia.  Han var också en internationell kändis som vann pris för Athlete of the Year 1959 och Sportsman of the Year från tidningen Sports Illustrated. År 1960 mottog han mästarbältet The ring. När Ingemar senare bestämde sig för att avsluta sin karriär hade han under sin proffstid vunnit 26 av 28 matchar. George Scott är efter Ingemar en av den mest beryktade svenska boxaren. George föddes den 20 december 1966 i Liberia men flyttade senare till Sverige. Han startade som boxare med att ta OS-silver 1988 och 5 stycken SM-guld på raken innan han hamnade på proffsnivå år 1991. Han bosatte sig i USA och tränades där av den framgångsrika boxningstränaren Angelo Dundee som har hjälp både Muhammad Ali och boxaren George Foreman under deras karriärer. År 1995 vart han världsmästare i lättvikt. I Sverige tävlade George för bland annat Västerås och de två Stockholmsbaserade lagen Djurgårdens IF och IF Linnea. Under senare delen av sin karriär var han dessutom hjälptränare åt proffsboxaren Benjamin Kalinovic.  Olle Tandberg var aktiv under den tidigare halvan av 1900-talet och började sin karriär som amatörmästare år 1937 fram till han uppgraderas till att boxas professionellt. Olle Tanderg föddes den 12 oktober 1918 i Stockholm och var en svensk tungviktsboxare. En av hans största framgångar i sin karriär var när han vann europamästerskapstiteln mot Karel Sys i Stockholm år 1943. Han hade en mängd framgångar under sin karriär och är fortfarande en boxare som många ser upp till inom sportvärlden. Han spelade sin sista match inför över 35 000 åskådare den 14 augusti 1949 på Råsunda fotbollsstadium.

Kända svenska boxare
Kända svenska boxare

Paolo Roberto

Många känner igen Paola Roberto från diverse tv-program och kändiserier som en glad och positiv förebild utan att veta hans framgångsrika historia som proffsboxare. Paolo Roberto föddes den 3 februari 1969 i Upplands Väsby och han hittade sitt stora intresse för kampsport tidigt i livet. Han deltog till exempel i SM som 8-åring i sporten judo. Efter en lite strassliga tonårsperiod med mycket slagsmål började han träna boxning och blev snabbt proffsboxare. Under sin karriär gick han två matcher om VM-bältet vilket han dessvärre båda förlorade. Dels en match i lätt mellanvikt år 1999 där han förlorade på teknisk knock-out och 2001 gick han en match mot svensken Armand Krajnc i mellanviktsnivån. Trots dessa två förluster räknas Paolo Roberto som en av den mest framgångsrika svenska boxaren genom tiderna. Framförallt då han har gett ett ansikte för svensk boxning och nu även leder en hel del sportgalor.