Det svenska herrlandslaget i ishockey kallas också Tre Kronor som har vart ett alternativt namn för herrarnas landslag sedan världsmästerskapet i Prag år 1938. Det svenska herrlandslaget startades år 1920 med att delta i de olympiska sommarspelen i Antwerpen. Vid denna tidpunkt hade de olympiska vinterspelen ännu inte startats. Svenska landslaget för herrar har redan från start tagit plats och haft stora framgångar i både OS och VM. Sverige är till exempel det enda lag som under ett och samma år vunnit både VM och OS och har under många år toppat IIHF:s världsrankningslista.

Svenska herrlandslagets historia

Svenska herrlandslagets historia
Svenska herrlandslagets historia

Ishockey var någonting som startade i Sverige under tidiga 1920-talet. Det introducerades i samband med den olympiska spelen 1920 i Antwerp. På den tiden var utrustningen och budgeten för sporten minimal och de fick pågrund av isbrist träna i korridorerna. 1921 vann det svenska landslaget för herrar EM på Stockholms stadion. Och under hela 1930 till 1949 höll de sig på en jämn nivå och tog hem flertalet EM-medaljer.  Man anser att året 1949 var det stora genombrottsåret för svensk ishockey. Det var dessutom detta året som VM arrangerades i Stockholm. Sverige slutade på en värdig fjärde plats men några år senare började herrlandslaget kamma hem flertalet VM-guld och 1962 var året då Sverige vann även över Kanada som hade vart frånvarande från tidigare tävlingar. Sverige vann då med 5-3.  År 1976 ändrades reglerna lite och man tillät nu även NHL-proffs att delta i IIHF-turneringar. Vilket gjorde att Sverige hade det lite kämpigt att vinna VM-guld mellan perioden 1976-1987. De vann dock några broms och silver medaljer under den tiden. Det svenska herrlandslaget i ishockey hade också en svalare period fram till år 2005 och när det återigen var dags för de olympiska vinterspelen år 2006 i Italien var Sverige på topp igen. De vann finalen mot Finland med 3-2 och därefter fortsatte Sveriges framgångar med VM-guld i Riga, Lettland där de spelade mot Tjeckien. Detta blev det första året av många som Sverige vann guld i både OS och VM under samma år. Detta gör Sverige unika inom ishockey.  Under hela sin långa och framgångsrika historia har det svenska landslaget haft många talangfulla spelare och även tränare. Kent Forsberg är en av herrlandslagets tränare som man minns kanske mest. Han var förbundskapten under säsongen 1995-96 efter att tidigare varit ledande coach för Modo. För att nämna några andra framgångsrika tränare har vi till exempel Hardy Nillson, Bengt-Åke Gustafsson, Curt Lundmark och Leif Boork.

Några framgångsrika spelare har varit bröderna Henrik och Daniel Sedin, Henrik Zetterberg, Anders Hedberg, Pelle Lindbergh, Mats Näslund, Henrik Lundqvist och Peter Forsberg. Många av dessa spelare och andra svenska landslagsspelare kom att bli framgångsrika även inom NHL där de spelade för en mängd olika lag. Svensk ishockey har redan från start haft stora framgångar och hållit en väldigt hög nivå där de satsar på sina spelare med en bra budget och sponsorer.