Varje år sedan 1975 har Göteborg varit värd för världens största fotbollsturnering för ungdomar. Turneringen pågår under en veckas tid och inleds alltid traditionsenligt med en stor öppningsceremoni på Ulleviarena. Öppningsceremonin är alltid stor och pampig med dansare, fyrverkerier och sångare. Stämningen kan man lita på att den är på topp och läktarna är fyllda med förväntansfulla unga fotbollsspelare som är redo att köra igång!

Hit kommer det lag från världens alla hörn och 2018 så deltog det lag från 79 olika nationer och representerades av ungefär 1700 lag. Under turneringen så spelas runt 4500 matcher på 110 planer runt om i Göteborgsområdet. Nu har turneringen växt sig så stor att Göteborg inte räcker till utan man får expandera och använda sig av gräsplaner runt om i kranskommunerna Mölndal, Kungsbacka, Partille och Alingsås. I turneringen så spelar både tjejer och killar mellan åldrarna 11 till 18 år, och man tävlar i olika åldersklasser. Man tävlar också killar för sig, och tjejer för sig. Tidigare år har det tyvärr förekommit ålderfusk under tävlingen vilket har gjort att man är noga med att kontrollera spelarnas ålder innan turneringen börjar. Det gör man för att säkerställa sig om att spelaren verkligen har åldern inne för att tävla i den åldersklass man har anmält sig till. Det kan ju bli orättvist om någon som är några år äldre spelar i en mycket yngre åldersklass, och svårare för den yngre deltagaren om man ska spela med äldre ungdomar.

Mycket allvar med också mycket kul

När deltagarna börjar anlända till Göteborg från sina respektive länder, är det första många brukar göra är att installera sig på de skolor man ska bo på. Det är vanligt att man bor på skolförläggningar under tiden man deltar i Gothia Cup. De brukar bli populärt och en social tillställning då man kan vara många lag som bor på samma skola. Mellan 10 till 40 lag beroende på skolans storlek. Med undantag för lokala lag som är med i turneringen får alla deltagande var sitt ”Gothia Card”. Med kortet så åker man gratis på alla spårvagnar, bussar och tåg vilken är ett måste för att kunna ta sig mellan de olika spelplanerna. Med kortet är det fri entré till den stora invigningen, samtliga finaler och kanske bäst av allt – fri entré och rabatter till flera av Göteborgs turistattraktioner.

Mycket allvar med också mycket kul
Mycket allvar med också mycket kul

Matcherna spelas under en veckas tid, och enligt Gothia Cup är alla vinnare men endast ett fåtal lag kommer kunna titulera sig som mästare när de åker hem. Som i vilken annan turnering som helst avlutas även Gothia Cup med stor final för de olika grupperna. Finalerna brukar alltid vara en populär tillställning så även om ens lag har blivit utslaget tidigare under turneringens gång så brukar de allra flesta komma för att se den stora finalen. Gothia Cup brukade avslutas med de ökända Gothia Discot, som alla Göteborgs ungdomar kände väl till. Faktiskt så var det så att det var disco varje dag under turneringen och något som alla ungdomar tyckte var väldigt spännande. Discot brukade hållas i lokaler på Svenska Mässan men arrangörerna la ned discot 2014. Sedan dess satsar man istället på festivalkvällar och fler arrangemang runt omkring turneringen, just för att Gothia Cup ska vara en fantastisk upplevelse både på och utanför plan.